Tratamentul pentru psoriazis

Exista cateva tipuri diferite de tratamente disponibile pentru tratarea psoriazisului, dar tinand cont de natura sa recurenta (ciclica), aceasta boala, psoriazis, este intr-adevar o adevarata provocare cand vine vorba de tratare.
Tipul de tratament prescris unui pacient cu psoriazis, depinde in mare masura de varsta si sexul persoanei in cauza, si de asemenea de gradul de severitate al bolii.
La inceput, doctorul va incepe cu un tratament pentru psoriazis mai putin invaziv, ca de exemplu, medicamentele putin riscante. Daca acestea nu sunt eficiente, tratamentul pentru psoriazis trece la o treapta mai invaziva.
Succesul unui tratament pentru psoriazis este subiectul variatiilor individuale. In consecinta, tratamentul pentru psoriazis se desfasoara sub forma unui proces – si pe baza de erori. Cu toate acestea, oricat de infricosator ar putea parea, trebuie sa stiti si sa intelegeti ca aceasta boala, psoriazis, nu va ameninta viata; daca tratamentul cauzeaza mai multe traume decat boala in sine, atunci trebui oprit imediat.
Cele mai populare tratamente si cazurile de psoriazis in care sunt aplicate, sunt descrise mai jos, pentru a va ajuta sa va intelegeti mai bine psoriazisul, si care este cel mai bun tratament in cazul dvs.

Terapia locala, tratamentul topic
Tratamentul pentru psoriazis incepe de obicei prin aplicarea locala a unor solutii hidratante, unguente, lotiuni pe baza de dermatocorticoizi, derivatii de vitamina D (calcipotriol), hidroxiuree, colchicina, azathioprina, metotrexat, ciclosporina, retinoizi aromatici.
Telul acestui tip de tratament este de a controla inflamatiile si inmultirea celulelor pielii. Acest timp de tratament nu poate fi sustinut prea mult timp, deoarece pacientii pot deveni derutati, nerespectand intocmai indicatiile. De aici reiese importanta fundamentala a aplicarii corecte a tratamentului pentru ca acesta sa aiba efectul dorit si sa nu apara efecte adverse, nedorite.

Fototerapia
Daca terapia topica nu da rezultatele scontate in tratamentul pentru psoriazis, este timpul ca pacientul sa fie expus fototerapiei. Aceasta metoda de tratare pentru psoriazis, presupune expunerea zilnica a pacientului cu psoriazis la razele soarelui sau la radiatii cu ultraviolete. Prin fototerapie, pacientii cu psoriazis se simt mult mai bine. Ultravioletele naturale si cele artificiale sunt folosite in tratarea psoriazisului: ultravioletele din lumina naturala de intensitate medie reduc procesele care favorizeaza boala, diminuand inflamatia si cresterea celulara. Expunerea zilnica la soare favorizeaza evolutia si, de aceea, este inclusa in tratamentul initial al psoriazisului. Fototerapia cu ultraviolete B este extrem de eficace in tratamentul placilor psoriazice si se combina adesea cu tratamentul topic. Pricipala problema in cazul acestui tip de tratament, il constituie costurile ridicate.

Medicatia
Psoriazisul care este rezistent atat la terapia topica cat si la fototerapie, este tratat cu medicamente. Acestea se iau oral sau pe cale injectabila. Acest tip de tratament se numeste tratament sistemic. Unele dintre cele mai populare medicamente includ:

Metotrexatul - reduce inmultirea celulara prin supresia sistemului imunitar. Este indicat in tratarea placilor psoriazice si a psoriazisului atropatic.

Ciclosporina - actioneaza prin supresia sistemului imunitar, avand drept consecinta diminuarea inmultirii epidermice. Pacientii preferati pentru aceasta terapie sunt cei care au o evolutie rapida.

Retinoizii - precum acitretinul, sunt compusi sintetici cu proprietati asemanatoare vitaminei A si sunt indicati in cazuri severe de psoriazis care nu raspund la alte terapii.

Antibioticele sunt administrate cand psoriazisul este cauzat de infectii cu streptococi.
Tratamentul standard pentru pacientii cu artrita psoriazica include medicamente anti-reumatice, precum metotrexatul. Pot fi de asemenea tratati cu medicamente anti-inflamatoare care nu contin steroizi sau cu injectii cu steroizi.

PUVA
Fotochimioterapia PUVA - presupune asocierea ultravioletelor A (UV-A) cu psoraleni. Se administreaza sistemic cu cateva ore inaintea fototerapiei. Peste 85% dintre pacientii cu psoriazis au raportat disparitia placilor psoriazice dupa 20-30 de sedinte. Terapia se administreaza de 2-3 ori pe saptamana, iar dupa disparitia simptomelor, inca 2-3 saptamani. Ca afect secundar poate aparea greata.

Terapia alternativa
Multa vreme, terapia alternativa pentru tratarea pacientilor cu psoriazis, sub forma homeopatiei, tratamentelor naturiste, reflexoterapiei etc. a fost folosita cu succes in tratarea pacientilor cu psoriazis.
Multi sunt de parere ca traiul intr-un anumit climat ajuta pacientii cu psoriazis. Pe baza acestei convingeri, in tari precum Turcia, au aparut spa-uri si resorturi foarte dotate, cu izvoare termale, care ofera climatul ideal pentru bolnavii de psoriazis. Apa sarata nu este eficienta in sine, ci combinatia ingredientilor ce se gasesc in apele sarate a raportat ca face minuni in cazul celor cu psoriazis.
Aceste metode de tratare a psoriazisului sunt foarte la moda. Pe langa toate acestea, sunt crescuti „pesti doctor” care sunt incurajati sa se hraneasca cu pielea in exces prezenta pe corpurile pacientilor cu psoriazis.
Istoria tratamentului pentru psoriazis la nivel global este plina de asa zise tratamente care sunt uneori foarte toxice. Fiecare zona geografica are propriile povesti specifice despre tratamente pentru psoriazis.
In Egiptul antic, excremente de pisica erau aplicate pe leziunile rosii prezente la pacientii cu psoriazis.

2 comments:

  1. Ca terapie alternativa as enumera pe langa terapia cu plante medicinale, terapia cu apa si namolul din lacul URSU de la SOVATA

    ReplyDelete
  2. Buna,

    Vindec psoriazisul prin homeopatie in 3 - 6 luni. Tratamentul consta in capsule produse de Boiron sau Plant Extrakt si nu are efecte adverse. Rezultatele apar foarte repede, in 2-3 saptamani. Ma puteti contacta la ewa2812@yahoo.com.

    ReplyDelete