Psoriazis: cele mai frecvente intrebari

De multe ori se intampla sa suferim de vreo boala sau afectiune, fara sa fim constienti de asta. Pe de o parte pentru ca romanii in general tind sa nu acorde (din pacate) o importanta prea mare sanatatii lor, si pe de alta parte pentru ca uneori nu putem recunoaste simptomele. De aceea, ma jos veti gasi informatii generale despre una dintre cele mai intalnite boli de piele: psoriazisul.

Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boala dermatologica cronica genetica, care se manifesta pe piele si/sau la incheieturi, caracterizata prin aparitia unor placi rosii, bine delimitate, ce contin scuame. Psoriazisul se poate limita la cateva leziuni sau poate implica suprafete medii sau mari de piele. Severitatea psoriazisului poate varia in functie de persoana.

Psoriazisul este contagios?
Nu, psoriazisul nu este contagios. Nu este ceva ce poti sa „iei” sau sa „dai mai departe”. Leziunile psoriazisului nu arata bine, dat nu sunt infectioase sau rani deschise.

Ce cauzeaza psoriazisul?
Nimeni nu stie exact care sunt cauzele psoriazisului, dar se crede ca psoriazisul are o componenta genetica. Majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca sistemul imun este intr-un fel declansat din greseala, ducand la o crestere exagerata a celulelor de piele. O celula de piele normala se matureaza si se desprinde de pe corp prin activitatile zilnice (ex. dus) intr-un interval de 28-30 zile. Dar unei celule psoriazice ii ia doar 3 zile sa se matureze si in loc sa cada de pe corp, ele se aduna in straturile superficiale ale pielii, formand leziunile.

Cum este diagnosticat psoriazisul?
Nu exista teste de sange sau instrumente speciale de diagnosticare a psoriazisului. In general, doctorul examineaza suprafata de corp afectata si decide daca este vorba de psoriazis. In cazuri rare, doctorul poate face o biopsie pentru o analiza la microscop.

Exista leac pentru psoriazis?
Nu exista leac pentru psoriazis, dar exista multe tipuri de tratamente pentru psoriazis, atat locale (pe piele) cat si sistemice (pe intreg corpul), care pot indeparta psoriazisul pentru mari perioade de timp. De obicei este nevoie sa incercati tratamente diferite pentru a-l gasi pe cel potrivit pentru psoriazisul dvs.

Care sunt cele mai bune tratamente pentru mine?
Natura imprevizibila a psoriazisului face ca tratamentul sa fie provocator pentru multe persoane. Nu exista un singur tratament pentru psoriazis care sa functioneze in cazul tuturor. Este greu de spus ce tip de tratament este indicat in cazul psoriazisului dvs, insa este foarte important sa fiti deschisi la minte si sa fiti dispusi sa lucrati impreuna cu doctorul dvs. pentru a gasi tratamentul care va functiona in cazul dvs.

Toate psoriazisurile sunt la fel?
Nu. Exista mai multe forma de psoriazis. Placa psoriazica este cea mai des intalnita forma de psoriazis.
Alte forme sunt:
Psoriazis gutos, caracterizat prin leziuni cutanate asemanatoare picaturilor de apa.
Psoriazis pustulos, caracterizat prin leziuni mici care contin un lichid galbui, asemanator cu puroiul.
Psoriazis invers, caracterizat prin leziuni rosii, netede in cutele pielii.
Psoriazis eritrodermic – caracterizat prin inrosiri si umflaturi ale pielii pe suprafata extinsa.
Psoriazisul poate varia de la forme usoare la moderate si pana la forme foarte severe.

Psoriazisul poate afecta toate partile corpului?
Cel mai frecvent, psoriazisul apare pe scalp, genunchi, coate si pe spate. Dar psoriazisul se poate dezvolta oriunde, inclusiv pe unghii, palme, organe genitale, fata (foarte rar) si talpi. De obicei, leziunile apar in mod simetric, adica in acelasi loc, de o parte si de cealalta a corpului.

Psoriazisul poate sa apara la orice varsta?
In general, psoriazisul apare intre 15-30 ani, dar este adevarat ca se poate dezvolta la orice varsta. Aproximativ 10-15% dintre cei cu psoriazis, l-au facut inainte de varsta de 10 ani. Chiar si unii bebelusi fac psoriazis, desi sunt considerate cazuri rare.

Psoriazisul este preponderent la femei sau la barbati, sau intr-un anumit grup etnic?
Psoriazisul apare aproape in mod egal la femei si barbati, indiferent de grupurile socio-economice de care apartin. Psoriazisul este de asemenea prezent la toate rasele, dar variaza de la o rasa la alta.

Ce complicatii de sanatate sunt asociate cu psoriazisul?
Pielea, cel mai important organ al corpului, joaca un rol important. Controleaza temperatura corpului si este o bariera contra infectiilor. Suprafete mari afectate de psoriazis pot duce la infectii si la o circulatie proasta.

Psoriazisul este legat de alte boli?
Artrita psoriazica este o forma specifica de artrita care a fost diagnosticata la aprox. 23% dintre persoanele cu psoriazis. Artrita psoriazica este similara cu artrita reumatoida, dar in general mai usoara. In cazul artritei psoriazice, incheieturile si tesuturile moi din jur se inflameaza si devin rigide. Acest tip de artrita poate afecta degetele de la maini si picioare, gatul, genunchii, mijlocul si gleznele.

Daca am psoriazis inseamna ca voi fi afectat de artrita psoriazica?
Aprox. 10-30% dintre cei cu psoriazis vor dezvolta artrita psoriazica, desi uneori, daca e in forma usoara, nici nu este diagnosticata. Poate aparea in orice moment, dar la majoritatea oamenilor apare intre 30 si 50 de ani. Daca aveti psoriazis nu inseamna neaparat ca veti dezvolta si artrita psoriazica.

Cat de sever poate deveni psoriazisul meu?
Psoriazisul poate fi usor, moderat sau sever. Intre 3 si 10% din suprafata corpului afectata de psoriazis, este considerata o forma moderata. Mai mult de 10% este o forma severa. Palma unei maine este egala cu 1% din totalul suprafetei pielii. Cu toate acestea, severitatea psoriazisului este catalogata si dupa modul in care afecteaza calitatea vietii persoanei care sufera de psoriazis. Psoriazisul poate avea un impact serios chiar daca implica doar o mica suprafata, ca de exemplu palmele sau talpile picioarelor.

Ce declanseaza psoriazisul?
Declansatorii psoriazisului includ stresul, leziuni ale pielii, unele tipuri de infectii si reactii la diferite medicamente. Stresul poate provoca aparitia psoriazisului sau il poate agrava daca exista deja. Psoriazisul poate aparea de asemenea si in zone care au fost lezate sau traumatizate. Este vorba despre cunoscutul „fenomen Koebner”. Vaccinurile, arsurile de la soare sau zgarieturile, toate pot declansa fenomenul Koebner. Acesta poate fi tratat daca este descoperit destul de devreme.
Anumite medicamente, ca de exemplu litiu, clorochina, beta blocante, indometacina, interferon alfa, pot cauza aparitia eruptiilor de psoriazis.
Expunerea prelungita la radiatiile solare sau la unele substante chimice (dezinfectanti, diluanti de vopsea) si consumul excesiv de alcool sunt de asemenea factori de risc ai psoriazisului.

De ce psoriazisul imi provoaca mancarimi si cum pot controla asta?
Mancarimea care este asociata cu psoriazisul apare in momentul in care anumite chimicale stimuleaza nervii fibrelor de sub suprafata pielii. Mesaje de mancarime calatoresc pana la creier, provocandu-ne nevoia urgenta de scarpinare.
Una din cele mai bune metode de a evita scarpinarea este sa mentinem pielea hidratata. Pielea uscata poate induce si agrava mancarimea. Multe persoane recurg la metode simple si eficiente precum presarea unui prosop umed pe suprafata de mancarime. Altii pun gheata sau fac dusuri reci. Alte tratamente pentru mancarime includ steroizi, anestezice locale, aspirina si antidepresive.

Psoriazisul imi va afecta stilul si calitatea vietii?
In cea mai mare parte, oamenii cu psoriazis functioneaza normal. Uneori isi pot pierde stima de sine din cauza psoriazisului, deoarece uneori oameni nu inteleg psoriazisul. Aceste reactii negative din partea publicului, pot duce bolnavul de psoriazis la anxietate, manie, rusine si depresie.
Daca este vizibil, psoriazisul poate afecta tipul job-ului persoanei in cauza.

Exista speranta pentru un leac pentru psoriazis?
Da. Cercetatorii studiaza intens psoriazisul. Inteleg pe zi ce trece mai mult cauzele genetice si modul in care implica sistemul imun.

1 comment:

  1. Eu am puput scapa de psoriazis cu ajutorul cremei de la Revitol Dermasis. Credeti-ma ca aceasta crema mi-a schimbat viata. V-o recomand din suflet. Va las id-ul meu daca doriti sa stiti mai multe detalii: oana_eu2009

    ReplyDelete